TERAPII COMPLEMENTARE

Click here to edit subtitle

                PAINE CU FERMENT NATURAL  

 

O painica de casa cu gust special pentru masa dvs de sarbatori

Mai intai se prepara fermentul de baza:

Fermentul de baza se poate face nu numai din stafide, ci si din capsuni, mandarine, prune, rosii, cartofi etc.

250 g stafide mici (fara zahar sau ulei)

500 g apa

15 g miere

Se pun toate intr-un borcan si se amesteca. Borcanul se acopera cu o folie de plastic care se inteapa in cateva locuri. Se lasa 72 de ore la temp. de 27-30 C (se amesteca o data pe zi).

Dupa cele 72 de ore stafidele se ridica la suprafata   iar zeama are culoarea maroniu-deschis si aroma dulce. Zeama se scurge si se va folosi ca "samanta de drojdie". Este necesara doar jumatate din cantitate, restul se poate pastra 4-5 zile la frigider si folosi pentru alta paine.

faza I

170 g ferment de baza ("Samanta de drojdie")

250 g faina alba de panificatie

Faina se amesteca cu  fermentul si se mixeaza la viteza mica 5 min. si 1 min. la viteza medie. Aluatul se aduna intr-o bila si se lasa sa cresca la cald  (20-25 C).intr-un castron acoperit cu folie alimentara pentru 16 ore. In acest interval aluatul isi dubleaza volumul.

faza II

250 g faina

400 g samanta de drojdie faza I (adica ce-a rezultat mai devreme)

150 g apa

5 g sare

Se amesteca toate si se mixeaza la viteza mica 5 min. si 1 min. la viteza medie. Aluatul se aduna intr-o bila si se lasa la crescut pt. 10 ore la temp. de 20-25 C intru-un castron mai mare. Inca o data aluatul isi va dubla volumul.

 faza III

250 g faina

400 g samanta de drojdie faza II

150 ml apa

5 g sare

Se amesteca toate si se mixeaza la viteza mica 5 min. si 1 min. la viteza medie. Aluatul se aduna intr-o bila si se lasa la crescut pt. 16 ore la temp. de 20-25 C. Schimbati iarasi castronul deoarece aluatul isi va tripla volumul.

Pentru paine se poate folosi si samanta de drojdie-faza II, dar pentru o putere mare de crestere a aluatului si pentru aroma se recomanda samanta de drojdie-faza III.

 Incercati si  http://paine-fermecata.wifeo.com/paine-fara-framantare.php 

http://www.culinar.ro/forum/continut/Produse-de-Panificatie/15271/Paine-cu-ferment-natural-de-stafide/